BLOG

Lang leve jouw wasgoed!

Lang leve jouw wasgoed!

Wassen is een wissewasje. Wasmachines aan, iets anders gaan doen, de was ophangen en klaar is kees. Zou je denken. Maar wassen voor de zorg in Nederland is niet simpelweg kleding en textiel reinigen. Het is een uitgekiend circulair proces. Bedoeld om de kleding en textiel van jouw ziekenhuis of zorginstelling vlekvrij en hygiënisch schoon een zo lang mogelijk leven te geven. Duurzaam dus! Hoe we dat doen, en waarom?

 

Iedereen is hier uitvinder

Als er íets schoon moet worden is het wel onze planeet. Het water staat ons immers bijna letterlijk aan de lippen. Willem Nieuwenhuis, manager KAM, techniek & gebouwen: “Daarom innoveren we ons wasproces constant, zoals we dat al vanaf dag één doen bij Rentex. Stukje DNA. Onze vakmensen worden ook steeds meer een beetje uitvinder, want iedereen denkt mee. Op de werkvloer ontstaan soms de mooiste ideeën. Ook van onze zeepleveranciers krijgen we duurzame oplossingen aangereikt. Zo maken we onze wastechnologie samen steeds groener.”

 

Romantisch

Als je aan grootschalig wassen denkt zie je misschien huizenhoge wasmachines, centrifuges zo groot als een stadion en kilometers lange waslijnen voor je. Een romantisch beeld, zeker, maar bij Rentex staat het propvol up-to-date technologie. Willem: “Denk aan volautomatische wasstraten, ontwateringspersen, centrifuges en energiezuinige drogers.

Robots zijn ook in beeld. Hoewel een degelijk wasproces zeker ook het werk van mensen blijft, die graag goed voor jouw was zorgen. Met de technologie zal ik je verder niet teveel vermoeien. Maar als je er meer over wilt weten ga ik graag met je de diepte in.”

 

Stormachtige ontwikkelingen

Industrieel wassen heeft zich stormachtig ontwikkeld. De temperatuur van het waswater was ooit 85⁰C. Nu is het al gedaald tot 60⁰C. Het waterverbruik daalde in hoog tempo mee, van 15 naar 3 liter per kg platgoed was. Willem: “Onze wasmiddelen worden steeds milieuvriendelijker. Zo voegen we bijvoorbeeld steeds vaker natuurlijke enzymen aan de wasmiddelen toe. De tijd van chemische reinigingsmiddelen die het milieu belasten is echt geschiedenis.”

 

Als je ons nog niet kent

“We zuiveren het waswater zorgvuldig, zodat je het kunt hergebruiken”, legt Willem uit. “Uit het waswater halen we de restwarmte, dat levert weer energiebesparing op. Trouwens, binnen afzienbare tijd kan de watertemperatuur opnieuw omlaag. En binnenkort gaat het waterverbruik per kg platgoed wasgoed richting nog maar 1 liter per kg was. Ondertussen blijven de reinigingskwaliteit en de microbiologie gewoon op het hoge niveau dat je van ons kent. En als je ons nog niet kent, dan ben je natuurlijk altijd welkom om contact op te nemen voor meer uitleg.”

 

Even een paar duurzame feitjes

Het kan altijd schoner en duurzamer. We zoeken voortdurend naar innovatieve oplossingen om onze CO2, -uitstoot en het energie- en waterverbruik te verminderen. Een paar feitjes voor de liefhebbers:

 

36% minder CO2-uitstoot

2010:  402 kg CO2 per ton wasgoed

2020:  258 kg CO2 per ton wasgoed

 

44% minder waterverbruik

Voor al onze productgroepen samen

2010:  11,2 L per kg wasgoed

2020:   7,6 L per kg wasgoed

2021:   6,3 L per kg wasgoed

 

Het zuiverste water

We filteren 100% van alle microplastics uit ons waswater.

We hebben een eigen installatie voor proceswaterzuivering.

 

CO2-neutraal vervoer

De CO2-uitstoot van ons eigen transportbedrijf wordt

volledig duurzaam gecompenseerd.

 

Bel of mail even, we staan je graag te woord.